Πληροφορίες

"Ένα βουνό καταμεσής της θάλασσας", έτσι περιγράφουν τη Σαμοθράκη. Και πράγματι το βουνό Σάος, με την κορυφή του να αγγίζει τα 1600μ. υψόμετρο, καταλαμβάνει σχεδόν όλη την επιφάνεια του νησιού. Επιβλητικό, άγριο και μονίμως ανταριασμένο κρύβει στις πλαγιές του τοπία απαράμιλλης ομορφιάς. Φαράγγια, καταρράκτες και βάθρες, όπως λέγονται οι δεκάδες φυσικές πισίνες που υπάρχουν εδώ, εναλλάσσονται μέσα στην οργιαστική βλάστηση και συνθέτουν ένα μοναδικό περιβάλλον. Στο νότιο τμήμα του νησιού μια σειρά από περίεργους γεωλογικούς σχηματισμούς εμπνέουν τους τοπικούς θρύλους και δημιουργούν απομονωμένες παραλίες, καταρράκτες που πέφτουν κατευθείαν στη θάλασσα και παράκτιες ή θαλασσινές σπηλιές.

Ο τόπος αυτός εκπέμπει μια ιδιαίτερη γοητεία, όχι μόνο στους πιστούς θαυμαστές που συρρέουν εκεί τα καλοκαίρια αναζητώντας την ηρεμία και την περιπέτεια. Το νησί κατοικείται από την αρχαιότητα, οπότε και απέκτησε τεράστια φήμη ως ιερός τόπος λατρείας των Μεγάλων Θεών και τέλεσης των Καβείριων Μυστηρίων. Ένα πλήθος από σπαράγματα μνημείων της αρχαϊκής, της ελληνιστικής, της ρωμαϊκής και της βυζαντινής εποχής μαρτυρούν σήμερα το μακρινό αυτό παρελθόν.

Κέντρο του νησιού είναι ο Πύργος, η γραφική ορεινή Χώρα με το μεσαιωνικό κάστρο και τις ταβέρνες, όπου μπορείτε να απολαύσετε ψητό ντόπιο κατσικάκι. Εδώ συναντιούνται τα βράδια του καλοκαιριού οι περισσότεροι παραθεριστές, που την ημέρα βρίσκονται διασκορπισμένοι στις βάθρες και τις παραλίες του νησιού. Στα Θέρμα και στα υπόλοιπα παράκτια χωριά θα βρείτε τουριστικά καταλύματα που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος προτιμήσεων.

Πρόσβαση

Μπορείτε να φτάσετε στο νησί μόνο με πλοίο. Ειδικά το καλοκαίρι υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς το λιμάνι της Καμαριώτισσας. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 2,5 ώρες.